Včelaři Hradčovice

Včelí produkty

Zatím jen stručně, později se budeme snažit napsat i méně známé a zajímavé informace o včelích produktech a jejich využití ne jenom v kuchini.

Včelí med

Je nejznámějším včelím produktem. Základem, ze kterého včely vytváří med je sladká šťáva nazývaná nektar. Med je velmi chutný a zdravý, svým obsahem minerálních prvků, enzymů, bílkovin, éterických olejů, aromatických látek, (jednoduchých cukrů) = glukózy + fruktózy a také svými antibakteriálními účinky se stává jedinečnou potravinou. Nektar nebo medovici včely zpracovávají a uskladňují v plástech, dále zahušťují, přikrývají voskovými víčky a nechávají dozrát. Druhy květin produkují nektary různého poměru glukózy a fruktózy. Například takový med řepkový, obsahuje více hroznového cukru (glukózy) a tím je jeho krystalizace rychlejší. Naproti tomu u medů z akátu či u medů medovicových převažuje složka cukrů ovocných (fruktózy), a díky tomu nezkrystalizují ani za několik let. Krystalizace medu je jeho přirozená vlastnost a nezhoršuje jeho kvalitu, naopak je důkazem že nebyl tepelně zpracovaný, filtrovaný nebo jinak upravený.

Včelí vosk

Vosk je přirozený produkt, vznikající metabolickou přestavbou medu a pylu v těle včely medonosné, producentem je dělnice ve 12. až 18. dni svého života. Včely při tvorbě díla doslova potí vosk na tzv. voskových zrcátkách na spodní straně 3.- 6. článku (tergit) zadečku. Chitinová stěna zrcátek je perforovaná mikroskopickými otvory, při zvýšené námaze jimi tryská sekret jako čerstvý vosk. Hmotnost jedné, 0,5 mm silné, šupinky se pohybuje v rozmezí 0,8-2 mg. Včela šupinky sbírá kartáčkem třetího páru nohou a zpracovává kusadly. Vzniká bílá tvarohovitá hmota, působením slin se stává vláčnou za teploty prostředí 33 °C až 36 °C. Mladušky vosk využívají ke stavbě dokonalého díla - včelího plástu. Ve hmyzí říši jev zcela ojedinělý. Včelí plásty jsou tvořeny šestibokými buňkami, postavenými mírně šikmo nahoru, neexistuje lepšího způsobu využití prostoru. Včelí vosk je vzácný pro svoji náročnost produkce, potřebují až 1.250.000 šupinek na 1 kg vosku. Ke vzniku 1kg vosku včely spotřebují přibližně 5-10kg medu. Nový plást, který matka ještě nezakladla ("panenský"), je téměř bílý, běložlutý, časem vosk tmavne. Vosk obsahuje až 284 různých složek. Nejvýznamnější jsou monoestery a diestery nasycených a nenasycených uhlovodíků, volných mastných kyselin a hydroxypolyesterů. Bod tání nastává při teplotě 65 °C, vosk tuhnout přibližně při 63 °C, při 25-30 °C se stává tvárným (letní teplota v úlu je 35 °C). Kolem 0 °C je křehký, a jeho povrch je navíc pokryt šedým povlakem ("voskový květ"), který po ohřátí zmizí (nejedná se o plíseň, ale o změnu struktury).

 

Další produkty jsou propolis, mateří kašička, pyl a včelí jed.